Thursday 19 September 2013

Makanan Tradisi Turun Temurun @ tapaimilah.blogspot.com

Hasil kerjatangan ibunda mertua inilah yang menyebabkan aku jatuh cinta dengan makanan turun temurun ini. Kalau tiba je hari raya, mesti minta mak buatkan tapai..Tak kira lah, kadang-kadang tak raya pun mak rajin buat sebab ayahanda mertua suka makan. Mak jugak selalu terima tempahan tapai sekiranya ada kenduri kahwin.
Tapai mak memang sedap, manis dan menyelerakan.Lebih sedap lagi kalau makan dengan santan & ais..marvelous......nyam-nyam..Mak memang "expert" buat tapai pulut, nak buat nya memang susah, banyak kerja, tapi kalau sabar dan tekun, InsyaAllah hasil nya lumayan gitu.
Memang betul lah kata orang tua-tua, nak buat tapai ni ada pantang larang nya.Pernah sekali tu, masa nak merasa tapai mak, tiba-tiba perasan ada satu bekas tu tapai nya bertukar jadi warna merah. Terperanjat mak, mana tak nya, takut jugak yang lain pun sama tak menjadi, nasib baik lah yang lain tu menjadi. Memang terkejut masa tu, rupanya nya betul jugak kata orang tua-tua ni, kalau kita tak tengok dengan mata sendiri memang tak percaya, tapi itulah kenyataannya.






No comments:

Post a Comment